Filmpjes en extra uitleg

Op deze pagina vindt u verschillende voorbeelden die u een idee geven van wat de Siemens Logo! te bieden heeft. In onze trainingen leert u niet alleen de basisbegrippen, maar ook hoe deze toepasbaar zijn op alledaagse machines en installaties.


Enkele voorbeelden van projecten die je kunt programmeren na het volgen van de Gevorderden Training zijn: (LED)verlichtingsinstallaties, transportbanden, deuren en poorten, koel- en verwarmingssystemen, beregeningsinstallaties, warmte-terugwinning, het koppelen van machines en het uitvoeren van noodreparaties wanneer onderdelen niet onmiddellijk beschikbaar zijn.

Xylofoon


Het Logo!-programma biedt geavanceerde technieken voor complexe automatiseringsprojecten zoals een database en sorteer/filter.


Met een HMI kan iedereen, zonder kennis van Logo!-programmering, een melodie componeren. Via het touchscreen kunnen tot 64 muzieknoten worden geprogrammeerd; zonder HMI zelfs 150, inclusief pauzes.


Via een keuzemenu kunnen we per noot uit 8 toonhoogtes kiezen, met de optie voor 3 tijdsintervallen:


- Korte pauze (FAST) voor aaneengeschreven lettergrepen, zoals "va-der".

- Normale pauze (NORMAL) tussen woorden, zoals in "Slaapt gij nog".

- Lange pauze (SLOW) aan het einde van een zin.

- Een 'lege noot' kan ook worden geprogrammeerd, deze heeft  de pauze van een Slow + 250 milliseconden voor de aanslag. Grappig om op te merken: de software bevat totaal geen timers.


Met HMI kunnen we 64 verschillende klanken programmeren, als gevolg van de koppeling tussen Logo! en HMI.


Na het volgen van de Gevorderden en Gevorderden PLUS-training zou je zelf het Logo!-programma voor de xylofoon kunnen programmeren. Als je ook de LWE & HMI-training volgt, kun je bovendien de HMI programmeren.

Robotarm / Pick and Place 

De robotarm kan op 6 verschillende plekken een balletje oppakken en deze ook weer op 6 andere locaties neerleggen.

De arm is uitgerust met 3 motoren, elk voorzien van een encoder. Elke positie is daarmee ontworpen met drie coördinaten.


Door de juiste analoge functieblokken te combineren, hebben we een database opgezet waarin de coördinaten zijn opgeslagen. Inclusief de startpositie telt dit 13 posities, wat neerkomt op in totaal 39 coördinaten.


De grijper doorloopt een cyclus van 5 stappen: 

1. Ga naar de oppakpositie 

2. Pak de bal 

3. Ga naar de weglegpositie 

4. Leg de bal neer 

5. Ga terug naar 1


De Logo! kan maximaal zo'n 45 verschillende posities opslaan. Stel dat we een palletiser ontwikkelen met één vaste oppakpositie, dan kunnen we 44 zakken stapelen. Een palletiser werkt ook met drie coördinaten: namelijk de X-, Y- en Z-as. 

Het Logo!-programma bevat diverse geavanceerde technieken die tevens toepasbaar zijn in andere complexe automatiseringsprojecten.


Na het volgen van de Gevorderden en Gevorderden PLUS-Training ben je in staat om zelf het Logo!-programma voor de robotarm te ontwikkelen.

Modbus TCP/IP en RTU


Modbus bestaat al sinds 1979 en is nog steeds populair. Veel apparaten hebben tegenwoordig nog steeds een RS485-aansluiting.

Via deze aansluiting kunnen we een RS485-naar-ethernet-adapter aansluiten, waardoor de Logo! verbonden kan worden met dit apparaat.

Tegenwoordig zien we dat veel zonnepaneelomvormers gekoppeld worden aan een Logo!. De Logo! kan op zijn beurt verbruikers in- of uitschakelen.

De Logo! kan ook rechtstreeks via TCP/IP verbinding maken met een apparaat of een andere PLC. Dit apparaat moet natuurlijk ook over TCP/IP beschikken.

Aan de Logo!-reeks is sinds enige tijd ook de Logo! CIM toegevoegd. Deze communicatiemodule heeft naast RS485 ook een RS232- en een RS422-aansluiting.


In de Modbus-training leer je hoe je verschillende modules koppelt aan meerdere apparaten.


Deze professionele Modbus-kaart bevat maar liefst 16 ingangen, 16 uitgangen, 4 analoge ingangen, 4 analoge uitgangen en 8 PT100-ingangen. Deze kaart kunnen we koppelen met onze Logo!. Het bedrijf dat deze Modbus-kaarten ontwikkelt en verkoopt, heeft een compleet programma met diverse kaarten. Dit kan vooral interessant zijn wanneer je 16 PT100-sensoren wilt gebruiken in een schakeling.

In combinatie met de Logo! CIM module kunnen we meerdere frequentieregelaars aansturen.


Stappenmotor


In onderstaand filmpje sturen we de stappenmotor van 2000 naar 4000 pulsen, het aantal pulsen dat de incrementele encoder telt.

Wanneer je goed luistert, hoor je dat de stappenmotor 75 pulsen voor het einde begint te vertragen. In dit geval vertraagt hij bij 4000 - 75 = 3925 pulsen. Daarna sturen we de stappenmotor weer terug naar 2000 pulsen. Ook dan gaat deze vertragen, maar nu bij 2000 + 75 = 2075 pulsen.


Zie je het verschil?

  • Gaan we van links naar rechts (oplopend), dan trekken we 75 van het ingegeven aantal pulsen af.
  • Gaan we van rechts naar links (aflopend), dan tellen we er 75 bij op.


De Logo! berekent dit allemaal automatisch. Stel dat we van 2000 naar 5321 pulsen willen gaan, dan zal deze vertragen bij 5246 en vervolgens stoppen bij 5321.

Ook  dit programma bevat meerdere geavanceerde technieken die je ook zou kunnen toepassen in complexere toepassingen.


In de Gevorderden en Gevorderden PLUS training leer je hoe dit werkt.

In de LWE & HMI training leer je hoe je een HMI kunt programmeren.


Joystick Besturing


Deze joystickbesturing kan worden toegepast op zelfrijdende voertuigen, zoals een schaarhoogwerker, maar ook op een boot.


De joystick bevat een 10k Ohm-potentiometer, waarop een gestabiliseerde spanning van 10 Volt staat. De joystick veert automatisch terug naar de middenstand, wat een spanning van 5 Volt genereert. Hoe verder we de stick naar links bewegen, hoe sneller de motor linksom gaat draaien. Hoe verder we de stick vanuit de middenstand naar rechts bewegen, hoe sneller de motor rechtsom gaat draaien.


In de Gevorderden PLUS training ga je met deze opdracht aan de slag. Om deze opdracht met succes uit te voeren, moet je de mogelijkheden van de functieblokken goed onder de knie hebben.


Self-Leveling Table


Het grote geheim van deze tafel schuilt in de 2-assige inclinometer-sensor. In ons geval maken we gebruik van een 0-10 Volt exemplaar, dat we rechtstreeks kunnen aansluiten op onze basismodule (BM). In plaats van de tafel geheel waterpas te stellen, is het ook mogelijk om een specifieke hoek in te stellen. Stel je voor dat je de giek van een hijskraan op 48 graden wilt positioneren; onze Logo! kan dit probleemloos realiseren. Deze techniek vindt vaak toepassing in de trailerbouw, caravans en de industrie.


De basis van het Logo! programma bestaat slechts uit een tweetal functieblokken per as. Zodra je de functieblokken onder de knie hebt, kun je vaak met enkele functieblokken verder.

Hoe het programma werkt, leer je in de Gevorderden Training.


Shift Register

De Siemens LOGO!  bevat het "Shift Register"-functieblok, wat een belangrijke rol speelt bij veel industriële automatiseringstoepassingen, zoals vul- en verpakkingslijnen. 


Het Shift Register wordt vaak gebruikt in situaties waarbij een sequentiële bewerking moet plaatsvinden, zoals het vullen van bakjes of potjes. Hier is een voorbeeld van hoe een dergelijk proces verloopt:


  1. "Stoppen van de carrousel": Wanneer een bakje of potje op een bepaalde positie komt, stopt de carrousel.
  2. "Vullen": Het bakje wordt gevuld met het gewenste product.
  3. "Sealen": Een cellofaan laag wordt over het bakje geplaatst en geseald.
  4. "Deksel plaatsen": Het deksel wordt op het bakje gedrukt.
  5. "Lotnummer printen": Een lotnummer wordt op het deksel geprint.
  6. "Uitwerpen": Het gevulde en afgedichte bakje wordt uitgeworpen voor verdere verpakking.


Het Shift Register zorgt ervoor dat elke stap correct en in de juiste volgorde wordt uitgevoerd door het bijhouden van de status van de bakjes of potjes op de transportband. Wanneer een product een bepaalde positie bereikt, wordt een specifieke actie uitgevoerd, en vervolgens schuift het register door naar de volgende stap.

HMI op afstand overnemen


De 2e generatie Siemens KTP HMI's kan via Sm@rt Client en Sm@rt Server worden gekoppeld aan een laptop/PC of telefoon/iPad. Zelfs de basic versie kan kosteloos worden gekoppeld.


Dit is erg handig in verschillende situaties, bijvoorbeeld:


  • Via een VPN-verbinding kun je op afstand een machine of installatie monitoren en, indien nodig, ingrijpen in het proces. Dit kan veel reistijd besparen. 
  • Op locatie zelf kan de voorman of productieleider vanaf zijn bureau de HMI direct overnemen en ingrijpen in het proces indien nodig.


Deze mogelijkheid was al langer beschikbaar voor de Comfort-panelen, maar is nu ook beschikbaar voor de Basic-versie.


Het instellen van deze koppeling is echter niet eenvoudig. De HMI moet vaak worden geüpdatet en de instellingen moeten correct zijn. Dit vereist meerdere handelingen, die we toelichten in onze LWE & HMI Training.

Share by: