Test jouw Siemens Logo! kennis

Voor de komst van LOGO8 waren er geen opleidingen voor Siemens Logo!. Iedereen moest zelf alles leren en uitproberen. Doordat er nooit een duidelijke uitleg is gegeven over de mogelijkheden van een functieblok en de juiste toepassing ervan, ontstaat vaak de gedachte dat het werkt zoals men zelf heeft bedacht. Uiteindelijk lukt het, soms via een omweg, om het programma aan de praat te krijgen. 


Velen uit deze groep hebben later alsnog een training bij LOGO8 gevolgd. Na het volgen van de opleiding realiseren zij zich dat hun eigen programma's efficiënter en eenvoudiger kunnen. 


Doe onze Siemens Logo! Test. 


Om uw kennis van LOGO! te toetsen, hebben we enkele vragen opgesteld die betrekking hebben op allerlei aspecten van Logo! programmeren. De antwoorden worden echter niet direct gegeven; deze krijgt u tijdens het volgen van de Beginners- en Gevorderden (PLUS) Training.

Beginners Training

In de Beginners Training besteden we uitgebreid aandacht aan de software voor het programmeren van de LOGO! We delen een schat aan tips en tricks die het programmeren aanzienlijk vereenvoudigen.

De eerste 3 vragen behandelen we in de Beginners Training.

OR of  in het Nederlands Of functie

VRAAG 1 (Beginners Training)


Oei... hoe kon u deze fout maken, de OR had een AND moeten zijn.


Vraag: Hoe kunt u de OR B064 in één tel vervangen door een AND?


Natuurlijk is het een optie om de OR te wissen, de AND te plaatsen en alle 8 verbindingslijnen opnieuw te tekenen, maar dit is niet de meest efficiënte methode. Een alternatief is om een nieuwe AND ernaast te plaatsen en de lijnen één voor één over te zetten, wat beter werkt.

Echter, de echt geniale oplossing die we zoeken is dat het functieblok in één keer verandert zonder opnieuw verbindingen te hoeven maken, deze trick werkt ook voor meerdere andere functieblokken.

Een diagram van een On-/Off delay en een afzonderlijk On delay en Off delay.

Vraag 2 (Beginners Training)


Kun je de On-/Off delay B001 vervangen door twee aparte timers B002 en B003?


Antwoord: Nee, de werking lijkt op het eerste gezicht hetzelfde maar is toch niet geheel identiek! Lees verder onderaan bij de antwoorden.


Flag in Siemens Logo! Soft

VRAAG 3 (Beginners Training)


U bent een nieuw programma aan het maken. Tussentijds wilt u een en ander simuleren. Het linker deel, gezien vanaf de rode lijn, van uw programma is nog niet af. Het rechter is wel klaar en dit wilt u simuleren.

Flag 1 (M1) is een ingang voor een HMI.


Vraag: Hoe kunt u het rechter deel simuleren? B001 en B002 zijn nog niet geheel aangesloten.

Hoe kun u M1 hoog maken tijdens het simuleren?


De oplossing is van toepassing op alle functieblokken zonder analoge uitgang.



Gevorderden Training 

In deze training delen we diepgaande technische inzichten over functieblokken en bieden we een overvloed aan praktische voorbeelden voor hun effectieve toepassing, inclusief alternatieve gebruiksmogelijkheden. Wanneer u onbekend bent met de mogelijkheden, zult u ze ook niet gaan gebruiken. 

De drie volgende vragen worden behandeld in de Gevorderden Training.

online test not possible

VRAAG 4 (Gevorderden Training)


U heeft een installatie geleverd en het programma uitgebreid getest. In de praktijk blijkt echter dat sommige zaken niet functioneren zoals u had bedacht. Het programma lijkt ergens te zijn vast gelopen.


Wanneer u uw laptop opent om online mee te kijken, ontvangt u de melding dat het programma op uw laptop niet overeenkomt met het programma in de Logo! Een of meerdere parameters zijn gewijzigd, mogelijk via het menu met de cursortoetsen of via een HMI.


U heeft liever niet dat de Logo! uit de RUN-modus wordt gehaald, aangezien u dan niet kunt achterhalen waar de fout zit.

De Compare functie zou kunnen aantonen waar de verschillen liggen. Echter, om deze functie te gebruiken moet de Logo! eerst in de Stop-modus worden gezet en moet het programma uit de Logo! worden geüpload. Het stoppen van de Logo! was niet de bedoeling omdat dan de Logo! opnieuw gestart moet worden. De fout zal dan niet meteen terug keren.


Een alternatieve oplossing is om alle parameters één voor één te vergelijken en ze te wijzigen naar de waarden die in het originele programma staan.


Vraag 3: Hoe kunt u het programma zo schrijven dat het niet uitmaakt of er parameters gewijzigd zijn? Dit zou ervoor zorgen dat u altijd direct online kunt meekijken.

Het is geen nieuwe functie maar slim toepassen van functieblokken.


Counter is Siemens Logo! Soft

VRAAG 5 (Gevorderden Training)



In de Gevorderden Training koppelen we twee Logo!'s aan elkaar. We maken verbinding tussen beide basismodules via (analoge) netwerkingangen en -uitgangen.


Logo 1 bevat een teller die het aantal dozen telt dat op de transportband voorbijkomt. We willen de waarde van deze teller ook kunnen gebruiken in Logo 2.


Vraag 4: Hoe zorgen we ervoor dat beide Logo!'s dezelfde teller waarde behouden, zelfs nadat de netwerkverbinding een tiental minuten onderbroken is geweest? Nadat de netwerkverbinding hersteld is zal de teller van Logo2 weer automatisch synchroon gaan lopen met die van Logo 1.


Let op! Een variabele in een functieblok kunnen we niet rechtstreeks via een analoge netwerk in- of uitgangen overbrengen.



VRAAG 6 (Gevorderden Training)


In uw installatie zit een defecte absolute encoder. Deze levert normaal een uitgangsspanning van 10-0 volt. (CCW)

U heeft echter een encoder op voorraad liggen die een uitgangsspanning van 0-10 volt levert (CW).


Vraag 5: Hoe kunt u met een softwarematige aanpassing ervoor zorgen dat u toch de CW-versie kunt gebruiken? U mag dus geen extra functieblokken toevoegen.


Gevorderden PLUS Training

De Gevorderden PLUS Training biedt vooral een diepgaander inzicht in de analoge functieblokken en hun toepassingen en combinaties. Deze training vormt een waardevolle aanvulling op de Gevorderden Training, zodat je nog meer inzicht verkrijgt in de diverse mogelijkheden. Na het succesvol afronden van de Gevorderden PLUS Training ben je in staat om complexere toepassingen te programmeren.

Afbeelding pulstrein

VRAAG 7 (gevorderden PLUS Training)


De Siemens Logo! heeft een kloksnelheid van 5KHz. Stel u wilt een aantal snelle pulsen tellen. In de Beginners Training leert u welke ingangen u daarvoor kunt gebruiken. In de Gevorderden PLUS training gaan we dieper in op de kloksnelheid. U gaat deze ook meten.


Vraag 6: gedurende 4 seconden krijgt de Logo! op ingang 3 van de Basis Module een puls-trein van 10000 pulsen. U meet echter maar 9960 pulsen. Wat zou er voor kunnen zorgen dat u afwijkingen krijgt?


Ingang 3 zit overigens direct aan de cnt ingang van de counter.


instellingen functieblok

VRAAG 8 (gevorderden PLUS Training)


Zoals gezegd gaan we dieper in op de kloksnelheid van de Logo!. Bij veel functieblokken is de kortst mogelijke in te stellen tijd 0.01 seconde.


Vraag 6: Hoe kun je een tijd instellen van bijvoorbeeld 0.003 seconde?



U kunt de eerder genoemde vragen beantwoorden door deel te nemen aan de Beginners- en Gevorderde (PLUS) Trainingen bij Logo8. Hoewel het niveau van onze trainingen mogelijk hoger is dan je had verwacht, zijn ze zodanig ontworpen dat je de leerstof snel en efficiënt oppakt. De trainer biedt graag relevante voorbeelden uit jouw sector, waardoor het leerproces aanzienlijk wordt verhelderd.


ANTWOORDEN:


Beginner:

Als u een beginner bent, begrijpen we dat het lastig kan zijn om de bovenstaande vragen te beantwoorden. In de beginnersopleiding krijgt u talrijke tips en trucs over de programmeersoftware (vraag 1 en 2). Tijdens deze cursus leert u hoe u de AND, OR, NOT, AND-edge en NAND-edge kunt toepassen. Daarnaast zult u ook met verschillende timers aan de slag gaan. Vraag 3: De werking van de twee afzonderlijke timers lijkt op het eerste gezicht identiek, maar ze zijn niet een-op-een vervangbaar. In onze trainingen leggen we uit wat er precies anders is en welk functieblok u zou moeten toevoegen.


Gevorderd:

Met een gedegen kennis van de functieblokken zou u in staat moeten zijn om vraag 4 te beantwoorden. Zodra u de analoge instellingen beheerst, zou vraag 5 geen probleem moeten opleveren. Heeft u wellicht een tweede manier om vraag 5 te beantwoorden? In dat geval mag u één extra functieblok toevoegen. Vraag 5 is zeer specifiek en alleen relevant bij een netwerk.


Gevorderden PLUS:

De kloksnelheid van de Logo! bedraagt 5 KHz, wat niet bijzonder hoog is, en dat leren we al in de Beginners Training. Echter, in de Gevorderden PLUS training duiken we hier dieper in. We gaan zelf de kloksnelheid meten. Bij een snel proces, zoals beschreven in vraag 7, is het cruciaal om geen verkeerde instellingen te maken of de Logo! onjuist toe te passen. U leert welke fouten, instellingen of toepassingen ervoor kunnen zorgen dat het programma niet correct functioneert. Vraag 8 komt ook aan bod in de Gevorderden Training, maar in de Gevorderden PLUS Training zullen we hier uitgebreider op ingaan.


Met de juiste kennis maakt u, en het door u geschreven programma, minder fouten.


Heeft u een vraag over de bovenstaande vragen? Maak dan gebruik van onderstaand formulier of stuur een bericht naar info@logo8.nl.


Share by: